Foto: Pixabay

 Alle har ret til at rejse og alle rejsende / passagerer har juridiske rettigheder at gøre brug af, hvis der opstår problemer før, under eller efter rejsen.

Passagerrettigheder for fly – tog – bus – skib:

Ved rejser i EU er det EU-lovgivningen, der beskytter dine rettigheder uanset hvor du rejser. EU passagerrettigheder findes inden for transportformerne fly – tog – bus – skib. Alle transportselskaber og lufthavns-, stations-, busterminal- og havneledere er retligt forpligtet til at yde assistance og også informere dig om dine rettigheder og om, hvor du kan klage.

Uden for EU har mange lande deres egne passagerregler – det gælder f.eks. Tyrkiet, USA og Canada. Det er derfor værd at være opmærksom på det enkelte lands regler inden ud- eller hjemrejsen, så du ved hvordan du er stillet juridisk, hvis uheldet skulle være ude og du får brug for hjælp.

En succesfuld rejse kræver en god planlægning og forberedelse hjemmefra, uanset om du står for det hele selv, eller om rejsen sker i samarbejde med en professionel rejsearrangør (f.eks. et rejsebureau).

Du kender det sikkert godt – du booker rejsen og glæder dig helt vildt til at komme afsted. Men hvad skal du gøre, hvis du oplever problemer med f.eks. hotellet, flyselskabet eller rejsebureauet? Hvem skal du kontakte først og hvilke argumenter skal du fremføre, for at din sag bliver taget alvorligt og for at du rent faktisk får dét du har krav på, i forhold til den indgåede aftale og ift. dine juridiske rettigheder?

Handicap eller nedsat mobilitet:

Når du køber en billet eller er afsted på rejsen, er du juridisk beskyttet mod forskelsbehandling på baggrund af nationalitet, bopæl eller handicap. Hvis du rejser inden for Europa, er du beskyttet af EU-lovgivningen på området.

Hvis du er handicappet eller har nedsat mobilitet, har du ret til assistance både før og under rejsen.

Mistet eller beskadiget bagage:

Hvis din bagage mistes eller beskadiges, har du ret til erstatning. Der er også mulighed for erstatning, i tilfælde af at din bagage stjæles.

 

Det kan Legal Travel Beagle hjælpe med:

Legal Travel Beagle giver dig en vejledning om bl.a.:

  • Booking af rejsen (uden brug af rejsebureau): hvad er der værd at være opmærksom på, inden du booker en rejse?
  • Ved flyrejser: Hvilke regler skal du være opmærksom på ifm. f.eks. væsker i håndbagagen, forsinkelser, aflysninger, nægtet ombordstigning, mistet / beskadiget bagage? I hvilke tilfælde gælder EU Forordning 261/2004 og hvad har du krav på?
  • Ved pakkerejser: Hvad skal du være opmærksom på, når du booker en rejse med flere sammensatte ydelser (f.eks. fly og hotel)?
  • Hvilke juridiske rettigheder har du i tilfælde af handicap eller nedsat mobilitet?
  • Hvilke rettigheder har du i tilfælde af, at din bagage mistes, beskadiges eller bliver stjålet?

 

Billede af mødedeltagere