Kend dine juridiske rettigheder, når flyselskabet går konkurs.

Photo: Pixabay.com

Tusindvis af passagerer er strandede både i Nordamerika og i det centrale Europa, efter gårsdagens nyhed om Primera Airs konkursbegæring. Nye alternative fly og ruter skal findes, for at berørte passagerer kan komme enten ud eller hjem og det efterlader mange passagerer i unødigt stressede situationer og med eventuelle unødige udgifter. Når flyselskabet går konkurs, er det som passagerer værd at kende sine juridiske rettigheder.

Flybilletter kan købes separat, eller som en del af en pakkerejse eller en sammensat ydelse. Flybilletter kan desuden købes flere steder, som f.eks. direkte hos flyselskabet, via et online rejsebureau (evt. med et agentforbehold), eller et fysisk rejsebureau. De juridiske rettigheder varierer, alt efter hvor og hvordan flybilletten er købt. Der er også forskel på hvordan man er stillet, alt afhængig af om flyselskabets konkurs sker før eller efter afrejsen.

Hvis flyselskabet går konkurs før din afrejse:

Hvis du har købt flybilletten (kun flytransport) direkte hos flyselskabet (fx på flyselskabets hjemmeside): Hvis afrejsen er aflyst som følge af flyselskabets konkurs, kan du søge om erstatning for flybillettens pris via Rejsegarantifonden, hvis du opfylder reglerne i Rejsegarantifondsloven. Eksempelvis skal der være tale om en rejse mellem en dansk og udenlandsk lufthavn. Bemærk dog, at der hos Rejsegarantifonden er en selvrisiko på 1000 kroner pr. passagerer. Hvis der skal søges om erstatning, gøres dette via www.borger.dk. Læs også mere om reglerne på www.rejsegarantifonden.dk

Hvis du har købt flybilletten (kun flytransport) hos et online rejsebureau: Her kan købet af flybilletten enten være foretaget direkte med flyselskabet, eller direkte igennem rejsebureauet. Rejsebureauet skal i sit markedsføringsmateriale tydeligt gøre opmærksom på, om det er flyselskabet eller rejsebureauet, der handles med. Hvis købet af flybilletten sker direkte med flyselskabet, siger man at rejsebureauet har taget et agentforbehold. Således vil du være stillet på samme vilkår, som kunder, der ikke har benyttet et rejsebureau, men derimod har købt flybilletten direkte hos flyselskabet.

Hvis du har købt flybilletten som en del af en pakkerejse: Hvis du har købt flybilletten hos et rejsebureau som en del af samlet pakkerejse med én eller flere sammensatte ydelser (f.eks. fly+hotel), er rejsebureauet ansvarligt for at sørge for din rejse.

Sammensatte ydelser: Hvis flybilletten er købt som del af en sammensat rejse, dækker Rejsegarantifonden i nogle tilfælde. Sammensatte ydelser består af mindst to forskellige ydelser, som er købt i forlængelse af hinanden, men betalt hver for sig. Dette kan f.eks. være, at flybilletten er købt hos et selskab, som så efterfølgende formidler dig videre til en hoteludbyder. Rejsegarantifonden dækker i dette tilfælde kun for den ydelse, som rejseudbyderen er ansvarlig for og har modtaget betaling for.

Betaling af flybilletten med internationalt kreditkort eller Dankort: Hvis du har betalt flybilletten med et international kreditkort (f.eks. Mastercard, Visa, Visa Electron, Maestro o.lign.), kan du kontakte din bank eller dit pengeinstitut, der på dine vegne kan søge om erstatning. Juridisk siger man, at man “gør indsigelse” mod banken / pengeinstituttet. Indsigelsesfristen er værd at være opmærksom på, så det anbefales at tage kontakt til banken / pengeinstituttet hurtigst muligt. Såfremt man benytter Rejsegarantifonden og betaler selvrisikobeløbet på 1000 kr., vil banken muligvis også kunne hjælpe med refundering af dette. Hvis betalingen af flybilletten er sket med et almindeligt Dankort, kan banken / pengeinstituttet kun være behjælpelig, såfremt betalingen er sket med selve Visa-delen (altså hvis det er et Visa Dankort).

Rejseforsikring: Såfremt du har en rejseforsikring hos et forsikringsselskab, er det værd at læse policebetingelserne igennem. Evt. kan der også være noget at hente via indboforsikringen, men det vil fremgå af forsikringsbetingelserne. Hvis du er i tvivl, så kontakt forsikringsselskabet.

Hvis flyselskabet går konkurs efter din afrejse:

Hvis du selv har arrangeret rejsen: Hvis flyselskabet går konkurs efter din afrejse og mens du er afsted på rejsen, vil du som udgangspunkt kunne søge hjælp hos Rejsegarantifonden. Rejsegarantifonden vil kunne sørge for hjemtransport, men det afhænger først og fremmest af, om du opfylder reglerne i Rejsegarantifondsloven. Det er f.eks. et krav, at rejsen foregår mellem en dansk og udenlandsk lufthavn. Hvis man selv arrangerer sin hjemrejse og køber flybilletter, kan man ikke være sikker på, at Rejsegarantifonden kan / vil erstatte dette køb. Det er derfor en god idé at kontakte Rejsegarantifonden evt. før købet, så man ved om man er dækket eller ej. Der vil være en selvrisiko på 1000 kr. pr. passagerer, såfremt man benytter Rejsegarantifonden.

Hvis du har købt rejsen via et rejsebureau (pakkerejse): Hvis flyselskabet går konkurs efter din afrejse og mens du er afsted på rejsen, er rejsebureauet ansvarlig for din hjemrejse. Rejsegarantifonden dækker også, men det forudsætter, at rejsebureauet er medlem hos Rejsegarantifonden.

Kompensation for forsinkelser eller aflysninger: Som udgangspunkt har man som passagerer i mange tilfælde ret til en økonomisk kompensation for flyets forsinkelse / aflysning, jf. EU Forordning 261/2004. Hvis flyselskabet går konkurs, kan Rejsegarantifonden ikke hjælpe med at indhente denne type erstatning. Her henvises der til, at man prøver at rette henvendelse til konkursboets kurator(er), hvis man vil anmelde kravet. Det skal i så tilfælde dreje sig om forsinkelser / aflysninger, der har fundet sted før flyselskabets konkursbegæring.

Lene Marie Seitzberg

Lene Marie Seitzberg er jurist (Cand.Jur.) fra Aalborg Universitet i 2014 med speciale i flypassagerers rettigheder. Lene Marie elsker at rejse, hvad enten det er for sig selv eller sammen med familie og venner. Lene Marie har også en BA-grad i Erhvervssprog i engelsk og tysk i 2003 fra Syddansk Universitet.

Skriv et svar