passager i lufthavn. Foto: Pixabay

Når du rejser med fly, har du nogle juridiske rettigheder at gøre brug af, hvis flyet bliver forsinket, aflyst eller hvis du bliver nægtet ombordstigning.

Du har også juridiske rettigheder, hvis din bagage er mistet, hvis bagagen er ødelagt / beskadiget og hvis din bagage er forsinket undervejs på rejsen.

Endvidere har du juridiske rettigheder ved nedgradering af billetklasse, ved personskade og ulykke, samt ved assistance ved handicap eller nedsat mobilitet.

En succesfuld rejse kræver god planlægning fra start til slut. Det er værd at kende sine juridiske rettigheder både før, under og efter rejsen, da der er flere forhold du skal være opmærksom på. Der kan desuden være forskel på, om du har købt rejsen igennem et (online) rejsebureau, eller om du selv har stået for rejseplanlægningen og f.eks. købt flybilletter direkte hos flyselskabet og booket værelse direkte hos hotellet eller andre steder. For hvem skal du henvende dig til, hvis du oplever problemer enten med flyselskabet eller dér hvor du skal bo?

Forsinkelser:

Hvis din flyafgang bliver forsinket, er flyselskabet ansvarligt for at drage omsorg for dig i ventetiden. Du har ret til en service og forplejning, der står i rimeligt forhold til ventetiden.

Denne service og forplejning består af retten til:

 • 2 telefonopkald
 • Mad og drikke
 • Hotelovernatning
 • Transport til og fra hotel

Service og forplejning gælder dog kun, hvis forsinkelsen er på minimum

 • 2 timer eller derover for flyvninger på 1500 km og derunder
 • 3 timer eller derover for flyvninger inden for EU eller for flyvninger mellem 1500 og 3500 km
 • 4 timer eller derover for flyvninger på over 3500 km uden for EU

Hvis forsinkelsen er på 5 timer eller derover og du ikke ønsker at fortsætte rejsen, har du ret til erstatning for den del af rejsen, som ikke er blevet gennemført, samt fly retur til rejsens udgangspunkt eller startsted.

Hvis din flyafgang er forsinket og du ankommer med en samlet forsinkelse på minimum 3 timer eller mere til den endelige rejsedestination, har du som udgangspunkt ret til en erstatning på mellem 125 – 600 Euro (altså op til 4500 danske kroner), medmindre flyselskabet kan bevise, at forsinkelsen skyldes en ekstraordinær omstændighed, som ikke kunne være undgået, selvom alle forholdsregler var taget.

Aflysninger:

Hvis dit fly bliver aflyst, har du ret til følgende valgmuligheder:

 • Ret til at få omlagt flyrejsen til næste ledige afgang
 • Ret til at få refunderet flybilletten
 • Ret til økonomisk kompensation i mange tilfælde

Du bestemmer selv, hvilken mulighed du ønsker at benytte. Behovet kan være forskelligt, alt afhængig af om du er kommet afsted på rejsen eller ej. Hvis du er kommet afsted på rejsen og det fx. er din hjemrejse der er aflyst, vil man typisk vælge den første mulighed med at få omlagt rejsen til næste mulige ledige afgang, da du jo gerne vil hjem hurtigst muligt.  Husk dog på, at selvom du vælger én af de første de to muligheder, vil du i mange tilfælde stadig kunne få kompensation  for det aflyste fly.  

Boardingafvisninger:

Hvis du bliver nægtet ombordstigning til dit fly har du ret til følgende valgmuligheder:

 • Ret til at få omlagt flyrejsen til næste ledige afgang
 • Ret til at få refunderet flybilletten
 • Ret til økonomisk kompensation i mange tilfælde

En boardingafvisning vil typisk opstå, hvis flyet er blevet overbooket, fx i det tilfælde at der er solgt flere billetter, end der er siddepladser til alle i flyet. I et sådan tilfælde vil flyselskabet søge efter passagerer, der er villige til at opgive deres siddeplads mod et beløb samt en senere flyafgang. En boardingafvisning kan dog også opstå i tilfælde, hvis flyselskabet vurderer at passageren udgør en risiko for flysikkerheden.