You are currently viewing Sommer i Tyrol
Wenns, Tyrol, Østrig. Foto: Lene Marie Seitzberg

Sommer i Tyrol

Jeg har lige været på sommerferie i Tyrol i Østrig. Tyrol er nok mest kendt for sine mange skisportssteder om vinteren, men man kan sagtens tage på ferie i Østrig og Tyrol på alle andre tider af året. Jeg var afsted sammen med min mand og vores to hunde og hele rejsen havde vi selv omhyggeligt planlagt hjemmefra.

Sådan rejste vi:

Vi kørte til Østrig i vores egen bil. Fra vores hjem i Nordjylland og til Innsbruck i Tyrol havde vi ca. 1300 kilometer. Vi er endnu ikke så rutinerede i at køre meget lange strækninger på én gang, så vi havde en overnatning undervejs både på ud- og hjemrejsen.

Det krævede noget diesel at komme frem og tilbage. Vi tankede bilen i Kruså, lige før den danske grænse og igen cirka midtvejs i Tyskland. På hjemvejen tankede vi inden vi kørte ud af Tyrol og igen i Tyskland.

På både ud- og hjemrejsen sørgede vi for en masse pauser, så der lige var tid til at strække benene. På mange tyske rastepladser skal man typisk betale for at besøge et toilet. Det kan koste mellem 50 – 70 Eurocent, men til gengæld får man en lille rabatkupon retur, som man så kan bruge på f.eks. kioskvarer. På flere rastepladser hedder servicestederne gerne “Serways” og det er bl.a. her, at der skal betales for toiletbesøg. Det er derfor en god idé, altid at have lidt Euro mønter på sig inden rejsen starter, så man er klar til at betale for toiletbesøg undervejs. Det kan godt lade sig gøre at samle rabatkuponerne sammen. Der er nemlig flere “Serways” servicestationer langs motorvej A7 (og også andre motorveje i Tyskland), så man behøver ikke at bruge rabatkuponen samme sted. I hvert fald havde jeg held med at bruge flere rabatkuponer forskellige steder.

Her boede vi:

På både ud- og hjemrejsen havde vi en overnatning i den tyske by Kassel. Når man rejser / kører igennem Tyskland fra nord mod syd (eller omvendt), er det ideelt at vælge Kassel som overnatningssted, eftersom Kassel ligger cirka midt i Tyskland. Desuden var Kassel også midtpunkt for vores rejse til og fra vores destination i Østrig, så det passede perfekt.

Når vi har vores hunde med på rejse, vælger vi altid et hotel, hvor det er tilladt at have hund med. Det er meget forskelligt hvad det koster at have hund med på hotellerne, men typisk ligger prisen pr. hund og pr. overnatning / ophold på mellem 8-20 Euro. Det er også meget forskelligt, hvordan hotellerne tackler det at have hund med. Nogle hotelkæder har en glimrende service, mens andre sagtens kunne gøre noget mere ud af det. Et stigende antal rejsende foretrækker nemlig at have hund med på ferien og så er det kun godt, at det kan lade sig gøre på flere og flere hoteller.

Ved bestillingen af hotellet, sørger jeg altid for at skrive en besked i kommentarfeltet: “Wir mitbringen 2 Hunde in eigener Transportkasse” (“Vi medbringer 2 hunde i egen transportkasse”). Dette synes jeg er en fin service at give over for hotellet, så de er klar over at vi medbringer hunde og så de er forberedte til vores ankomst. En tysk hotelreceptionist sagde til mig på et tidspunkt, at hun virkelig var glad for min besked, for det var langt fra alle gæster, der oplyste dette på forhånd og så kunne det give problemer når gæsterne alligevel ankom med hunde (fordi der evt. så skulle findes et hundevenligt værelse i stedet for og det kunne jo godt blive svært, hvis hotellet var fuldt booket i forvejen). Det har så også den fordel, at vores hunde vil være anbragt i deres medbragte transportkasse (det er et stort bur, hvor begge hunde nyder at være), når vi f.eks. spiser morgenmad og/eller aftensmad. På den måde sikrer vi også, at hundene ikke ødelægger noget på værelset imens.

Wyndham Garden Kassel:

På udrejsen valgte vi Hotel Wyndham Garden Kassel. Hotellet ligger i udkanten af Kassel by og kun få minutters kørsel fra motorvej A7. Dette var for os både en fordel og en ulempe. En fordel, fordi vi havde brug for at komme hurtigt videre dagen efter på rejsen. En ulempe, fordi hotellet lå direkte ud til en meget befærdet indfaldsvej, så derfor var der meget trafikstøj og det gjorde det næsten noget nær umuligt at have vinduet åbent, eftersom vores hotelværelse lå ud mod vejen.

Vi fik et værelse på 1. etage for enden af en lang gang. I den modsatte ende lå der en restaurant, der ganske vist ikke var åben ved vores ankomst, men det var her vi fik serveret morgenmad dagen efter. Vores værelse var fint til vores behov og jeg kunne godt lide, at der var dækket op med skåle og tæpper til hundene. På billedet ovenfor, kan man lige ane den befærdede vej fra udsigten fra altanen.

Best Western Plus Goldener Adler, Innsbruck:

Vi har inden for de senere år boet på rigtigt mange Best Western hoteller både med og uden hunde på mange af vores rejser. Jeg synes, at hotelkæden generelt har en god standard, både hvad angår værelser og værelsesfaciliteter, aftensmad og morgenmad, pris, beliggenhed, serviceniveau og loyalitetsprogram. Noget jeg især er fan af er, at man kan lave sig en kop kaffe eller te på værelset, og det er rigtigt rart at kunne slappe af med efter en lang dag.

De første to dage af ferien i Østrig gik med deltagelse på en international hundeudstilling i byen Innsbruck. En lille ændring i vores rejseplan betød, at vi var nødt til at finde et hotel i Innsbruck og valget faldt på hotel Best Western Plus Goldener Adler.

Hotellet ligger helt inde i det centrale Innsbruck i starten af gågaden Herzog-Friedrich-Straße og kun ganske få hundrede meter fra én af Innsbrucks mest kendte seværdigheder, Det Gyldne Tag. Hotellets centrale beliggenhed betyder, at der ikke er tilknyttet nogle parkeringspladser. Til gengæld har hotellet en aftale med hele to nærtliggende parkeringshuse, så det var en rigtig god løsning for os. Jeg havde før afrejsen skrevet til hotellet og forhørt mig om parkeringsmulighederne i nærheden af hotellet. Vi valgte et parkeringshus kun 300 meter fra hotellet og via hotellets aftale, betalte vi kun 10,90 Euro for et døgns parkering.

Det var lidt udfordrende at skulle slæbe bagage fra parkeringshuset og hen til hotellet, men det lykkedes uden de store problemer. Check-in på hotellet var hurtigt klaret og vi fik et lille hyggeligt værelse med udsigt direkte ned til gågadens butikker. Vi gik først en lille tur med hundene i området og der var også tid til lidt shopping. Om aftenen spiste vi i hotellets hyggelige restaurant.

Lækker salat toppet med en cremet ost samt popcorn – og flot anrettet. Foto: Lene Marie Seitzberg

Innsbruck er en hyggelig by og med flere seværdigheder: Det Gyldne Tag, en alpezoo (med dyr, der kun lever i alperne), et olympisk anlæg og mange flere ting. Innsbruck er bestemt altid et besøg værd uanset årstid og hvis man ikke kører dertil i bus eller bil, kan det lade sig gøre at flyve til Innsbruck. Innsbruck er i øvrigt venskabsby med en lang række internationale byer, herunder Aalborg i Danmark.

Hotel Pitztaler Hof, Wenns:

Efter udstillingen i Innsbruck, kørte vi videre til den lille by Wenns, der ligger ca. 60 kilometer vest for Innsbruck. Wenns har ca. 2000 indbyggere og ligger meget idyllisk i et bjergområde ved navn Pitztal.

Wenns, Tyrol, Østrig. Foto: Lene Marie Seitzberg

Hotel Pitztaler Hof ligger cirka midt i byen. Vi boede på hotellet første gang i 2017 ifm. et hundearrangement og vi var så tilfredse med hotellet og byens smukke omgivelser, at vi selvfølgelig gerne ville komme igen til dette års hundearrangement. Denne gang skulle vi bo på hotellet i lidt over en uge. Vi fik et stort værelse på 1. sal og med en lille altan, der vendte ud mod en lidt befærdet vej. Dog kunne vi sagtens leve med trafikstøjen, og det var også rart at have en altan, så både vi og hundene kunne nyde noget af det gode vejr.

Ugen gik næsten primært med deltagelse i hundearrangementet, men der var også et par dages afslapning. Vi fik tid til en shoppingtur i Innsbruck, ligesom vi også nåede at være på tur til én af områdets store seværdigheder: Pitztal Gletscheren. Pitztal Gletscheren er Tyrols højeste gletscher – 3440 meter over havets overflade. Først kørte vi 30 kilometer i bil hen til gletscheren. Indgangen kostede 40 Euro pr. person. Hundene kunne vi tage med gratis. Vi startede med en lille togtur på ca. 2 kilometer op igennem en tunnel ved foden af gletscheren. Her var der så et udsigtspunkt og der var mulighed for vandreture. Resten af turen op til toppen af gletscheren foregik i en svævebane. Da vi endelig nåede op til toppen, var der en formidabel udsigt. Vi spiste frokost i den lille café, der dermed er Tyrols højest beliggende café.

Best Western Hotel Ambassador, Kassel:

Det var blevet tid for vores hjemrejse og vi kørte retur til Kassel. Denne gang overnattede vi på Best Western Hotel Ambassador og det var vi ikke de eneste danskere, der gjorde. Der var nemlig ankommet to busser med et større rejseselskab, der ligesom os også havde været i Østrig og som nu også var på vej hjem. Det var hyggeligt at snakke med de mange rejsende i gruppen og flere var meget interesseret i at snakke med os og hundene.

Vi fik et fint værelse og ved ankomsten på værelset var der en kupon til os hver til en gratis øl eller sodavand i hotellets bar. Det benyttede vi os af straks af, så det passede fint i forbindelse med vores aftensmad, som vi også spiste på hotellet. Vi trængte begge to til en god bøf bearnaise, så det fik vi. Og så blev vi ret overraskede over, at der på dessertkortet var en ægte dansk klassiker: Rødgrød med fløde. Faktisk kunne den fås i hele to versioner: Version et var den klassiske rødgrød med fløde og version to var rødgrød en kugle vaniljeis.

Det hele smagte fantastisk og vi var enige om, at det var en perfekt afslutning på en dejlig og veltilrettelagt ferie.

Østrigske madtraditioner:

“Skik følge, eller land fly!”, lyder et kendt ordsprog. Nu er det 4. gang at vi har været i Østrig og hver gang har vi lært noget nyt om de østrigske traditioner – særligt hvad angår mad og drikke. Ligesom i Tyskland, spiser man i Østrig gerne god og solid mad. Når man f.eks. er i hovedstaden Wien, må man jo næsten sætte tænderne i en ægte wienerschnitzel og derefter have enten en  klassisk sachertorte (tærte), eller kaiserschmarn til dessert. Alle 3 nævnte retter er næsten et must, når man besøger Østrig.

Hvis man f.eks. bestiller kaffe, bliver der gerne serveret et glas vand ved siden af kaffen. En tjener på en café i Wien har tidligere fortalt os, at vandet sørger for at rense munden efter at kaffen er drukket. Det giver jo egentlig god nok mening, så det var måske noget som danske caféer, hoteller og restauranter kunne overveje at indføre.

Haps, haps, haps, nu skal vi have….SNAPS! Ja, det drikker østrigerne åbenbart i stor stil. Det er nu ikke noget, hverken min mand eller jeg er særligt begejstret for, men vi har ikke sluppet for at drikke det og vi vil jo helst heller ikke stå tilbage og ligne fjolser, så det er med at følge de østrigske traditioner lige i dette tilfælde. Østrigerne drikker typisk snaps efter et tungt måltid mad, hvor man i Danmark nok mest drikker snaps til højtider som jul og påske og ved andre selskabelige lejligheder.

  • Tak fordi du læste med. Jeg håber, at ovenstående har givet inspiration til en rejse til Østrig.

Lene Marie Seitzberg

Lene Marie Seitzberg er jurist (Cand.Jur.) fra Aalborg Universitet i 2014 med speciale i flypassagerers rettigheder. Lene Marie elsker at rejse, hvad enten det er for sig selv eller sammen med familie og venner. Lene Marie har også en BA-grad i Erhvervssprog i engelsk og tysk i 2003 fra Syddansk Universitet.

Skriv et svar