”We may be late, but we are getting there….”

”We may be late, but we are getting there….”

I fredags skulle jeg fra Aalborg til København og jeg skulle flyve derover, så jeg var kørt til lufthavnen i god tid, så jeg kunne nå mit fly kl. 17.45. Jeg så frem til en kort flyvetur på 45 minutter (30 minutter i selve luften), men en kort flyvetur endte ud i en 2 timer lang forsinkelse.

Frustration og tekniske problemer

Jeg sad pænt i Gate 3 og ventede på flyet. På lufthavnens forplads var der ikke noget fly at se. Først blev afgangen udskudt med 20 minutter til kl. 18:05 og med information om, at flyet befandt sig i Københavns Lufthavn med tekniske problemer. En kvindelig passager ved siden af mig sagde frustreret til sin mand: ”Det er sidste gang, jeg rejser med dét flyselskab!” Så var stilen ligesom lagt og efterhånden som tiden gik, var mange passagerer mere og mere irriterede. Klokken 18:20 kom der så ny information om, at afgangen var udskudt yderligere til kl. 19:00. Endelig langt om længe ankom flyet til lufthavnen og kort efter –  kl. 19:15 –  kunne passagererne så gå ombord. Jeg skulle sidde ved nødudgangen i midten af flyet i højre side ved vinduet. Her er der nemlig mest benplads og det foretrækker jeg, uanset om jeg flyver langt eller kort. En stewardesse oplyste til en anden medpassagerer, at grunden til at flyet var forsinket fra København var, at der var tekniske problemer. En flymekaniker havde rendt frem og tilbage nogle gange og havde snakket noget om olie. Passagererne var hurtige til at komme ombord, men først kl. 19:30 blev flyet skubbet baglæns – den såkaldte ”push back”.  Så var det afsted og undervejs sad jeg og tænkte på, at det tog ekstra lang tid. Pludselig oplyste flykaptajnen over højtaleren, at flyet var blevet sat i venteposition over Nordsjælland, fordi der var tæt flytrafik i Københavns Lufthavn. Først kl. 20:30 landede flyet i lufthavnen – to timer efter den oprindelige ankomsttid. En efterfølgende afgang retur til Aalborg måtte aflyses helt som følge af den lange forsinkelse.

Ret til kompensation?

Nu kendte jeg jo heldigvis mine rettigheder, men havde jeg overhovedet ret til nogen kompensation for den lange forsinkelse? Nej! Selve ventetiden i lufthavnen skulle jf. Passagerrettighedsforordning EU 261/ 2004 have oversteget 2 timer, før jeg havde ret til noget at spise og drikke på flyselskabets regning. Ventetiden var ”kun” på 1½ time, så det gav desværre ikke ret til noget som helst, selvom jeg efterhånden var både sulten og tørstig. Selvom flyet ved ankomsten var 2 timer forsinket, gav det mig heller ikke ret til nogen kompensation, idet dette kun er gældende efter minimum 3 timers forsinkelse, jf. Passagerrettighedsforordning EU 261/ 2004.

Forsinkelser er ensbetydende med tab af tid for passageren. En tabt tid kan ikke genskabes og passageren står efterfølgende med en masse frustrationer over det, der er tabt. Jeg havde ikke noget at skulle nå den aften rent bortset fra, at jeg mistede noget tilbragt tid sammen med min veninde i København. Andre af mine medpassagerer havde mere at miste – f.eks. en mistet flyforbindelse videre ud i verden.

Forsinkelse eller aflysning?

Undervejs på rejsen til København kunne jeg ikke lade være med at tænke på, om jeg helst ville undgå en forsinkelse eller en aflysning. Både forsinkelsen og aflysningen er forbundet med lige mange frustrationer for passageren, men når alt kommer til alt vil jeg hellere stå med en forsinkelse end en aflysning. Og under hele rejsen tænkte jeg også på en ellers berømt scene fra én af mine yndlingsfilm: Die Hard 2. I klippet (2:10) herunder siger British Airways stewardessen nemlig med et smil og et beroligende klap på skulderen til den ældre kvindelige passagerer: ”We may be late, but we are getting there” (Vi når frem, selvom vi er forsinkede) og lige nøjagtig den sætning svarede meget godt overens til mine oplevelser af fredagens flyvetur – hvor alle kom helskindede frem trods alt. Bare det så ikke bliver flyselskabets nye slogan 🙂

Lene Marie Seitzberg

Lene Marie Seitzberg er jurist (Cand.Jur.) fra Aalborg Universitet i 2014 med speciale i flypassagerers rettigheder. Lene Marie elsker at rejse, hvad enten det er for sig selv eller sammen med familie og venner. Lene Marie har også en BA-grad i Erhvervssprog i engelsk og tysk i 2003 fra Syddansk Universitet.

Dette indlæg har 17 kommentarer

  1. Lene Marie Seitzberg

   Thank you so much for reading my blog and the kind words. The most important thing for me is definitely the content of my website and blog and it is also vital for me that the readers learn something of value to them when it comes to learn about your legal travel rights.

 1. cbd

  I’ll immediately grab your rss as I can not in finding your email subscription hyperlink
  or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow
  me recognize so that I may subscribe. Thanks.

  1. Lene Marie Seitzberg

   At the moment there is no newsletter yet, but it is being planned.

 2. cbd

  This is a topic that’s close to my heart…
  Many thanks! Exactly where are your contact details though?

 3. cbd

  Hey very nice blog!

  1. Lene Marie Seitzberg

   Thank you so much for reading my blog and the kind words. The most important thing for me is definitely the content of my website and blog and it is also vital for me that the readers learn something of value to them when it comes to learn about your legal travel rights.

 4. Kimora Marina

  Very good post. I certainly appreciate this website.
  Stick with it!

 5. Christine

  I don’t even understand how I finished up here,
  however I thought this submit was once good. I don’t understand who you are but certainly you’re going to a famous blogger should
  you are not already. Cheers!

 6. Jeffrey

  These are truly wonderful ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some fastidious factors here. Any way keep
  up wrinting.

  1. Lene Marie Seitzberg

   Thank you so much

 7. Lavern Imber

  Someone essentially assist to make significantly posts I’d state. That is the first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the analysis you made to create this particular post amazing. Fantastic job!

 8. An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I do believe that you ought to publish more about this topic, it may not be a taboo matter but usually people
  do not speak about these topics. To the next! Cheers!!

  1. Lene Marie Seitzberg

   Thank you so much

  1. Lene Marie Seitzberg

   Thank you so much

Skriv et svar